МОДЕЛІ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ПІДПРИЄМСТВА В КОНТЕКСТІ ДЕСТРУКТИВНИХ ЗМІН (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
У статті оцінено існуючу та бажану моделі організаційної культури на основі думок  працівників українських підприємств та діагностовано вплив моделі, декларованої як "існуюча", на   масштаб деструктивних змін у діяльності підприємств. Зазначено, що модель організаційної культури є одним з показників її комплексної оцінки, на підставі якої розробляється стратегія її розвитку. Дослідження проведено на базі  моделі організаційної культури К.С. Кемерона та Р.Е. Куїнна.Встановлено, що на підприємствах із ринковою і ієрархічною моделлю культури деструктивні зміни знаходиться на найвищому рівні. Обґрунтовано, що, з одного боку організаційна культура може бути креативним інструментом  творчої роботи, де працівники почуваються щасливими, з іншого, може  деструктивно впливати  на формування середовища праці.
Keywords: деструктивні зміни, дуалізм організаційної культури, моделі організаційної культури К.С. Кемерона (K.S. Cameron) та Р.Е. Куїнна (R.E. Quinna), існуючі та бажані моделі організаційної культури.