ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНОГО СТАНУ І ТЕНДЕНЦІЙ Ф’ЮЧЕРСНОЇ ТОРГІВЛІ НА СВІТОВОМУ БІРЖОВОМУ РИНКУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
У статті розглянуто роль ф’ючерсних бірж в наш час. Визначено основні тенденції розвитку ф’ючерсного ринку. Показано структуру обсягу торгівлі ф’ючерсними контрактами за регіонами. Досліджено динаміку ф’ючерсної торгівлі: зміна товарних ф’ючерсів на фінансові, монополія виробництва і збуту, система ціноутворення, зростання популярності ф’ючерсних контрактів на нафту. Виявлено фактори, які впливають на динаміку ф’ючерсної торгівлі. Дано порівняльну характеристику  валютним і процентним  ф’ючерсам. Визначено перспективи  розвитку ф’ючерсного ринку в Україні. Зроблено висновок про те, що в різних регіонах світу використання торгівлі ф’ючерсами має безпосередній прояв на формування ринкової кон’юнктури, тому використання ф’ючерсних контрактів в сучасних реаліях показує необхідність майбутнього розвитку біржового ринку в Україні.
Keywords: ф’ючерс, ф’ючерсними контракт, ф’ючерсний ринок, ф’ючерсна торгівля, біржовий ринок