РОЗВИТОК АУДИТОРСЬКОЇ ПРАКТИКИ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ І ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
В дослідженні розглянуто основні чинники розвитку аудиторської практики публічнихзакупівель в умовах реалізації цілей сталого розвитку і децентралізації. Сформульовано підходи дореформування соціально-економічної та політико-адміністративної сфер публічних закупівель з врахуванняадміністративно-територіальної реформи. Виділено економічний, екологічний й соціальний напрямкитрансформації аудиторської практики відповідно до напрямків здійснення публічних закупівель в державномусекторі. Узагальнено концептуальну модель організації аудиторської діяльності – комплексного супроводупроцесу публічних закупівель з метою усунення корупційної складової та недосконалості функціонуванняплатформи Prozorro з врахування перспективних інноваційних можливостей ІТ-аудиту. Доведено, щоаудиторська діяльність є особливою формою активної взаємодії суб’єкта аудиту з об’єктом, з формуваннямсвідомого образу очікуваного результату, що досягається шляхом партнерства з цілеспрямованим виконаннямспільних завдань, з яких складається програма розвитку.
Keywords: аудит, аудиторська діяльність, публічні закупівлі, державний аудиту, об’єднані територіальні громади, децентралізація.