МАРКЕТИНГОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЗАЄМОДІЇ БІЗНЕСУ, СПОЖИВАЧІВ ТА ДЕРЖАВИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
У даній статті розвинуто теоретичний базис дослідження маркетингового середовища підприємства,зокрема, взаємодії бізнесу, споживачів (користувачів, клієнтів) та держави за допомогою маркетинговихінструментів. Позначено необхідність пошуку спільних раціональних рішень головних економічних акторів –бізнесу, споживачів та держави – щодо нарощування темпів інноваційних перетворень, що відповідаютьзагальнодержавним інтересам та спрямовані на розвиток економіки на всіх рівнях управління за допомогоюширокого використання маркетингових засобів. Наголошено на гострій необхідності співпраці бізнесу з усімаекономічними акторами з огляду на бурхливий розвиток цифрових технологій, пандемічні настрої у суспільствіта потребу у згуртованості. Показано, що метою взаємодії є взаємовигідне співробітництво та формуваннясильної екосистеми країни. Виокремлено особливості та проаналізовано основні задачі інноваційногомаркетингу на підприємстві. Визначено параметри оцінювання ефективності підприємницької діяльностісектору маркетингу за допомогою фінансових та нефінансових показників BSC.
Keywords: маркетинг, бізнес, споживач, ІТ, підприємства, інновації, держава.