РОЗВИТОК ТЕОРІЇ СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
У статті розкрито особливості становлення та розвиток теорії соціального капіталу. Систематизовано наукові погляди дослідників від Адама Сміта до сучасності щодо характеру та каналів впливу соціального капіталу на господарську систему та добробут економічних агентів зокрема. Розкрито роль досліджень Нобелівських лауреатів Кеннета Ерроу, Елеонор Остром, Амартії Сена у розвитку теорії соціального капіталу та вивченні його економічних ефектів. Охарактеризовано місце наукового доробку українського вченого Михайла Тугана-Барановського у формуванні концепції соціального капіталу. Запропоновано авторську періодизацію розвитку теорії соціального капіталу та перспективні напрями її дослідження. Розкрито особливості дослідження концепції соціального капіталу та мікро- та макрорівнях. Роль праць Френсіса Фукуями, Роберта Патнема, П'єра Бурдьє у виокремленні ключових характеристик соціального капіталу та актуалізації проблеми його розвитку в економічній науці.
Keywords: соціальний капітал, економічний розвиток, ґенеза концепції соціального капіталу