ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ БЮДЖЕТІВ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
У статті  описано  особливості реалізації фінансової децентралізації місцевих органів влади в Україні. Наголошено, що місцевий бюджет відіграє важливу роль у ефективному соціально-економічному  розвитку територіальної громади. Визначено особливості формування та використання коштів місцевих  бюджетів  територіальних  громад  в умовах фінансової децентралізації. Визначено, яку частку займає місцевий бюджет у Зведеному бюджеті України. Зроблено висновок, що в умовах фінансової децентралізації, одним із важливих питань на сьогодні є побудова оптимальної моделі формування та використання коштів органів місцевого самоврядування та запропоновано напрямки удосконалення системи фінансового забезпечення місцевого самоврядування територіальних громад.
Keywords: місцевий бюджет, територіальна громада, фінансова децентралізація, доходи місцевих бюджетів, видатки місцевих бюджетів.