ФОРМУВАННЯ ОМНІКАЛЬНИХ МАРКЕТИНГОВИХ СТРАТЕГІЇЙ В РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
У статті розглянуто роль електронної торгівлі в наш час. Визначено світові тенденції розвитку онлайн торгівлі. Досліджено розвиток е-комерції в Україні та проаналізовані основні економічні показники її розвитку. Показано еволюцію розвитку торгівлі від офлан до онлайн прадаж. Досліджено динаміку інновації в комунікаціях  у ритейлі. Виявлено фактори, які впливають на зміни у купівельній  поведінкці покупців під впливом таких факторів як зростання цифровізації суспільства та наслідки пандемії. Розроблено омнікальну маркетингову стратегію роздрібного торгового підприємства. Описано приклади компаній які успішно застосовують омніканальну модель.. Зроблено висновок про те, що успішна  стратегія omni-channel ставить споживача в центр уваги, забезпечуючи ідеальні умови для здійснення покупок з використанням різних каналів, платформ і засобів, тому успіх ритейла зводиться до того, щоб вибудувати із споживачем такі відносини, які витримують випробування часом і принесуть дохід завдяки постійно підтримуваній лоялності споживачів незалежно від того, чи це онлайн продаж чи покупка в звичайному магазині.
Keywords: роздрібна торгіля, онлайн продаж, офлайн продаж, омнікальна маркетингова стратегія, споживач.