РИНОК ПРАЦІ В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ШЛЯХИ СТАБІЛІЗАЦІЇ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
У статті проаналізовано сучасний стан ринку праці в Україні та обґрунтовано шляхи його стабілізації. Визначено загальні тренди розвитку вітчизняного ринку праці в довоєнний період. Проаналізовано основні показники, що характеризують його стан, визначено тенденції їхньої зміни протягом січня-листопада 2022 року. Розглянуто державні ініціативи щодо усунення дисбалансу між попитом на робочу силу та її пропозицією. Обґрунтовано можливі шляхи стабілізації вітчизняного ринку праці під час дії воєнного стану. Запропоновано зосередити зусилля на трьох напрямах: створення сприятливих умов для провадження підприємницької діяльності; забезпечення зайнятості населення та гарантування належного рівня заробітної плати; стабілізація соціально-гуманітарної ситуації й недопущення загострення соціальної напруги в суспільстві.
Keywords: ринок праці, зайнятість, безробіття, тимчасово переміщені особи, міграція, державні ініціативи.