ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ ВИТРАТ НА ВИРОЩУВАННЯ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА : АСПЕКТ ПРОФЕСІЙНОГО СУДЖЕННЯ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
Анотація.  Сучасні реалії ведення агробізнесу потребують перегляду методики і організації обліку витрат на вирощування продукції рослинництва. Традиційні методики організації обліку, які були адаптовані до сталої системи оподаткування і єдиних підходів до набору статей витрат, рекомендованих методичними рекомендаціями для сільськогосподарської галузі, сьогодні можна розглядати як ґенезу. Особливі корективи в організацію обліку витрат вносяться умовами воєнного стану. Це стосується економічних суб’єктів агробізнесу, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, на звільнених від окупації територіях, на таких, що знаходяться поблизу бойових дій, і таких, які знаходяться на вільних і деокупованих територіях нашої країни. Особливі умови воєнного стану спричинили потребу у перерозподілі витрат щодо енергоносіїв, людських ресурсів, технічного забезпечення технологічних процесів, процесів страхування посівів, формування трансфертних цін та відображення в обліку інших специфічних витрат і втрат. Запропоновані в статті методи організації обліку стосуються уточнення положень облікової політики щодо переліку статей витрат, щодо розподілу загальновиробничих витрат, щодо закриття рахунків допоміжних виробництв і визначення повної собівартості продукції рослинництва для цілей управлінського обліку. Результати дослідження є актуальними для агробізнесу з огляду впливу організації обліку витрат продукції рослинництва на формування показників поточної діяльності, і показників, як результату від процесу реалізації даної продукції. Від обраної методики організації обліку витрат будуть залежати показники, які є базовими в процесі прийняття управлінських рішень.Значний вплив на вибір методики обліку витрат здійснюється в аспекті професійного судження бухгалтера. Власний підхід щодо етапів розвитку методології обліку витрат базується саме на професійному судженні як пріоритетному в підготовці і обґрунтуванні інформаційного джерела для прийняття управлінських рішень.  Від обліку витрат як бази розрахунку собівартості продукції до управління витратами з урахуванням парадигми сталого розвитку та інституційної економіки. Всі етапи посилювали роль професійного судження в підготовці облікової інформації та формуванні облікової політики. В публікації також розглядаються питання розвитку теорії професійного судження в контексті міждисциплінарного зв’язку, зокрема, економіки, менеджменту, психології.Глобальні принципи управлінського обліку розроблені з метою уніфікації інтегрального мислення для посилення системи управління ефективністю. На наш погляд, стандартизація та уніфікація не є пріоритетними для методології управлінського обліку. Глобальні принципи можуть слугувати певними рекомендаціями для компаній, які прагнуть до розвитку. Це буде актуально для наших вітчизняних підприємств і організацій, які вже працюють над розробкою стратегій розбудови країни у після воєнний період.
Keywords: організація обліку, глобальні принципи управлінського обліку, управлінський облік витрат, калькулювання собівартості, професійне судження, продукція рослинництва.