АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОНАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
У статті розглядаються особливості формування та виконання місцевих бюджетів в умовах воєнного стану. Досліджено трактування поняття «місцеві бюджети» вітчизняними вченими. Розглянуто нормативно˗правові документи, які регулюють бюджетний процес під час воєнного стану. Досліджено зміни у податковому законодавстві внаслідок війни. Проаналізовано доходи та видатки місцевих бюджетів протягом 9˗ти місяців 2022 р. Відображено частку місцевих бюджетів у доходах зведеного бюджету за період 2017 р. ˗ 9 місяців 2022 рр. та виявлено її зростання. Проаналізовано структуру доходів місцевих бюджетів протягом 9˗ти місяців 2022 р. в результаті чого з’ясовано, що левову частку займає податок на доходи фізичних осіб. Враховуючи рекомендації проєкту Державного бюджету на 2023 р. щодо збільшення ресурсної бази місцевих бюджетів, запропоновано заходи щодо покращення формування та виконання місцевих бюджетів, а саме створити в бюджетах фонди відновлення  та  збільшити  резервний  фонд  на відбудову територій, які постраждали в ході війни, забезпечити  нові робочі  місця для  потенційних  платників податків; забезпечити працевлаштування внутрішньо-переміщених осіб та ін.
Keywords: місцеві бюджети, доходи, видатки, місцеві податки та збори, органи місцевого самоврядування, бюджетний процес, воєнний стан.