ТОРГОВЕЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО В УКРАЇНІ ДО І ПІД ЧАС ВІЙНИ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АСПЕКТ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
У статті розглянуто роль торговельного підприємництва в наш час. Визначено найвідоміших представників торговельного підприємництва. Досліджено розвиток торговельного підприємництва в Україні до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Показано основні тенденції розвитку торговельного підприємництва в світі. Виявлено фактори, які впливають на зміни у торговельному підприємництві під час війни. Запропоновані шляхи подолання негативних явищ у торговельному підприємництві, спричинених воєнною агресією Описано приклади діяльності торгових компаній за такими критеріями як стан торговї мережі, ціни, асортимент, логістика, покупці, персонал, соціальна складова  та ін.  Зроблено висновок про те, що незважаючи на значні втрати роздрібної торгівлі внаслідок руйнування торгової мережі та розрив ланцюгів поставок, уже намітилася тенденція до покращення ситуації, таким чином підтвердивши стійкість торговельного підприємницва до екстремальних умов існування, серед яких найскладнішою є військова агресія.
Keywords: торговельне підприємницто, роздрібна торгіля, війна в Україні, субєкти торговельного підприємництва, торгова мережа