МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ПРІОРИТЕТІВ РОЗВИТКУ КОКСОХІМІЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ З ЗАСТОСУВАННЯМ КОГНІТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
У статті встановлено, що маючи стратегічне значення для економіки,  вітчизняна коксохімічна галузь працює у складних умовах та стикається зі значними проблемами, що позначається на скороченні виробництва. Відзначено, що ефективна діяльність галузі уможливлюється лише за умов системного бачення її розвитку, що передбачає формування відповідних пріоритетів, які враховують сучасні виклики, а також слабку контрольованість, невизначеність та мінливість зовнішнього середовища. Доведено ефективність когнітивного моделювання і пов’язаного з ним сценарного, що обумовлено можливістю спрямовувати діяльність складних об’єктів в слабоструктурованих проблемних ситуаціях, які виникають в процесі функціонування підприємств галузі. Запропоновано методичний підхід до обґрунтування пріоритетів розвитку вітчизняної коксохімічної промисловості на основі використання когнітивних технологій.
Keywords: коксохімічна галузь, розвиток, пріоритети, когнітивне моделювання, національна економіка, економічні методи, ефективність