ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ УКРАЇНИ ТА НАПРЯМИ ЙОГО ПОКРАЩЕННЯ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
У статті здійснено аналіз підходів та узагальнено визначення сутності поняття «інвестиційний клімат». Визначені позитивні та негативні чинники, які впливають на його формування, серед яких: законодавчо-нормативна база, податкова система, політична стабільність, економічний розвиток, рівень корупції тощо. Проведено аналіз динаміки надходжень прямих інвестицій в Україну впродовж останніх шести років, визначено причини їх скорочення та збільшення у кожному з періодів. Розглянуто основні види економічної діяльності, в які найбільше спрямовані інвестиції. Визначено найбільших країн-інвесторів в економіці України за 2021 рік. Проаналізовано динаміку Індексу інвестиційної привабливості протягом 2018 – 2022 рр. Визначено фактори, які впливають на формування інвестиційного клімату України в  сучасних умовах господарювання з урахуванням отриманого Україною статусу у члени ЄС. Запропоновано ряд заходів для покращення інвестиційного клімату України у період повоєнного відновлення.
Keywords: інвестиції, інвестиційний клімат, інвестори, прямі інвестиції, інвестиційна привабливість.