ОБЛІКОВА ПОЛІТИКА: СУТНІСТЬ ТА ВПЛИВ ЗОВНІШНІХ І ВНУТРІШНІХ ФАКТОРІВ НА ФОРМУВАННЯ І ПРАКТИКУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Дослідження присвячено вивченню сутності облікової політики підприємства та аналізувпливу внутрішніх і зовнішніх факторів на її формування і практичне застосування. Облікова політика відіграєважливу роль для суб’єкта господарювання, тому що від неї залежить правильна організація веденнябухгалтерського обліку на основі якої складається фінансова звітність та приймаються управлінські рішення.Саме облікова політика упорядковує інформацію і установлює алгоритм дій для облікового відображеннябізнес-процесів. При цьому, структура облікової політики залежить від видів діяльності суб’єктагосподарювання, технологій виробництва або торгівлі, організаційного статусу і величини.Дослідження має практичне значення для підприємств, які прагнуть підвищити ефективність своєїоблікової політики та адаптуватися до змін у внутрішньому та зовнішньому середовищі, а також для науковцівта студентів, що досліджують проблематику бухгалтерського обліку та управління підприємством.
Keywords: облікова політика, підприємство, бухгалтерський (фінансовий) облік, управлінський облік, податковий облік, зовнішні і внутрішні фактори.