МАРКЕТИНГ ЯК ІНСТРУМЕНТ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Економіка сталого розвитку (EСР)  орієнтується на екологічні, економічні та соціальні виміри суспільства майбутнього. Концептуальні засади (EСР): елімітування існуючої моделі розвитку, її замінена парадигмою сталого розвитку, необхідність особистих обмежень, використання технологій, що забезпечують довгострокове збереження сировини, підвищення якості життя людини, впровадження системи ринкової економіки з соціально-екологічними обмеженнями через використанням політико-правових інструментів, аналіз економічних процесів через використання міждисциплінарного підходу з урахуванням соціальних та екологічних залежностей.Встановлено, що трансформація індустріального суспільства в стале вимагає використання підприємствами таких стратегій розвитку: стратегії ефективності  (підвищення ефективності використання ресурсів);стратегії згуртованості (розробка продуктів, що відповідають вимогам сталого розвитку);стратегії обмеження (добровільне рішення людей змінювати своє життя, формуючи його відповідно до принципу внутрішньо  та міжгенераційної справедливості). Стратегії ефективності та згуртованості,  як правило, впроваджуються комерційними - соціально відповідальними підприємствами, стратегія обмеження - некомерційними.Доведено, що універсальним інструментом імплементації підприємством усіх  стратегій, є маркетинг, який зорієнтований на свідоме споживання,  враховує точку зору споживача, виробника, суспільства та забезпечує отримання комплексних економічних, екологічних та соціально-культурних вигод.Обґрунтовано, що через виснаження ресурсів Землі, швидко зростаючу кількість населення для реалізації ідей сталого розвитку комерційними підприємствами недостатньо використовувати лише стратегії ефективності та згуртованості. Нові комплекси маркетингу, зокрема, «4C» та «SIVA» - це інструменти, що орієнтуються на просування та реалізацію товару з користю для споживача. Поєднання високих витрат  і низьких вигод  можна запропонувати ентузіастам ідеї сталого розвитку. Однак ця група споживачів займає невелику нішу. Найкраще впроваджувати такі рішення, які забезпечують споживачам поєднання високих переваг і низьких витрат. Для цього доцільно використовувати нові комплекси маркетингу.
Keywords: економіка сталого розвитку, стратегія ефективності, стратегія згуртованості, стратегія обмеження, комплекс маркетингу «4C», комплекс маркетингу «SIVA».