ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЧИННИКІВ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ФОРМУВАННЯ ТОВАРНОГО АСОРТИМЕНТУ В РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті розглянуто роль психологічних чинніків, які впливають на формування товарного асортимент. Визначено суть концепції ключових сигналів та евристики в сприйнятті спожвачами товарного асортименту, досліджено ступінь організації товарної викладки. Описано приклади емпіричних досліджень зарубіжних науковців стосовновпливу ключових сигналів на сприйняття асортименту споживачами. Показано, що споживачі, сприйнятливі до акцій та спецпропозицій, схильні до більш аналітичної інформації, чутливіші до такого фактора, як розташування товарів один щодо одного, тоді як для раціональних покупців, які часто обробляють інформацію більш холістичним чином, важливіша колірна палітра.Запропоновано основні правила розміщення товарів на полицях магазину. Зроблено висновок про те, що при формуванні товарного асртименту в роздрібній торговій мережіварто враховувати такі чинники: покупець хоче організованої викладки; не давати покупцеві можливості автоматично відфільтровувати частину асортименту;покупці порівнюють в основному товари, розташовані поруч один з одним;домінує один евристичний підхід; ситуація здійснення покупки має значення.
Keywords: товарний асортимент, викладка товарів, поведінка споживачів, ключові сигнали, евристичний підхід