ІДЕНТИФІКАЦІЯ ПРОБЛЕМ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНІ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Акцентовано увагу на активізації процесу перероблення відходів, технічного оснащення функціональних елементів регіональної системи управління ними. Виокремлено причини, які зумовили низький рівень розвитку вітчизняної сфери  поводження з відходами. Розглянуто регіон в контексті зобов’язань щодо усунення існуючих проблем у сфері управління відходами та практичної реалізації визначених у регіональних планах управління відходами завдань. Проаналізовано законодавче забезпечення системи управління відходами та його вплив на досягнення очікуваних результатів у цій галузі. Обґрунтовано можливості місцевих органів влади  у розбудові інфраструктури для перероблення відходів. Досліджено поводження з відходами в умовах воєнного стану. Визначено, що в межах особливо небезпечних територій є необхідність сфокусуватись на поводженні з відходами від руйнувань, на відносно безпечних – на побутових. Виокремлено проблеми, пов’язані з функціонуванням наявних потужностей переробки відходів через кризову ситуацію  в енергозабезпеченні.
Keywords: відходи, поводження з відходами, проблеми, регіон, управління відходами, регіональна система управління відходами, утилізаційна інфраструктура.