ЕКОНОМІКА РЕГІОНІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ: НОВІТНІ ТЕНДЕНЦІЇ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті проаналізовано трансформацію структури валового внутрішнього продукту України (за видами економічної діяльності), що відбулись під впливом повномасштабної збройної агресії з боку російської федерації. Діагностовано зміни в показниках діяльності будівельного (у сфері житлового і нежитлового будівництва) і транспортного секторів національної економіки у регіональному розрізі. Проведено детальну оцінку динаміки обсягу реалізованої продукції виробництв української переробної промисловості, зокрема, металургійної. Встановлено вектори і розраховано величину змін у динаміці зовнішньоекономічних операцій України, які спричинили зниження коефіцієнта покриття товарним експортом імпорту. Визначено експортну спеціалізацію регіонів України за основними товарними групами. Окреслено ключові тенденції у формуванні та розвитку вітчизняного експортного потенціалу.
Keywords: економіка, будівництво, промисловість, продукція, виробництво, експорт, імпорт, регіони