НЕОБХІДНІСТЬ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ТЕНДЕРІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
В статті розкрито особливості публічних закупівель в системі публічних фінансів України; проаналізовані особливості здійснення публічних закупівель в Україні та їх відповідність вимогам ЄС, а також чинники, які впливають на їх ефективність; досліджені проблеми, які існують в Україні при проведенні тендерних закупівель в умовах воєнного часу; виявлено шляхи подолання недоліків у проведенні публічних закупівель в сучасних умовах.            В умовах вторгнення Росії в Україну в 2022 р. наша країна зазнала значних економічних втрат, що вимагає суттєвої економії бюджетних витрат. Бюджет 2022 року вдалося виконати завдячуючи допомозі зарубіжних партнерів, але багато закупівель були відмінені через перенаправлення коштів на закупівлю озброєння та військової техніки. Як ніколи гостро постало питання підвищення ефективності використання бюджетних коштів, в тому числі через удосконалення тендерних закупівель щоб мінімізувати корупцію при їх проведенні. У 2023 р. ситуація у використанні бюджетних коштів частково покращилася, що дало можливість ширше використовувати тендерні закупівлі, зокрема, при закупівлях продуктів харчування та речового майна для силових структур. Водночас, рівень корупції при їх здійсненні суттєво не зменшився. Це вимагає значного реформування тендерного законодавства та покращення роботи державних контролюючих структур. Крім того, важливо посилити роль громадськості при проведенні публічних закупівель на всіх рівнях, в тому числі й для потреб оборони. Практика їх проведення в 2022 р. показала, як тільки публічні закупівлі пішли в обхід системи Prozorro, ціни на багато товарів, робіт і послуг різко зросли у порівнянні з цінами на вільному ринку. Насамперед, це проявилося при проведенні закупівель товарів і послуг з боку відповідних структур Міністерства оборони України, які прикривалися грифом «таємно». Під тиском громадськості та міжнародних спонсорів українська влада була змушена частково розкрити систему публічних закупівель в цьому Міністерстві, але суттєвого підвищення їх ефективності поки не вдалося досягти. Тому наступним кроком повинен стати суттєвий перегляд тендерного законодавства та максимального відкриття матеріалів публічних закупівель для громадськості. Інакше Україна не зможе отримати значні закордонні інвестиції для відбудови країни після війни.
Keywords: публічні закупівлі, бюджетні кошти, система Prozorro, тендерна процедура, корупція, стратегія фінансування, фінансове управління, воєнний стан.