ВПЛИВ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ТЕНДЕНЦІЙ ТА СТРАТЕГІЧНИХ ВИКЛИКІВ У СФЕРІ ФІНТЕХ-ІННОВАЦІЙ НА ФІНАНСОВИЙ СЕКТОР УКРАЇНИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті розглянуто вплив трансформаційних тенденцій та стратегічних викликів у сфері фінтех-інновацій на фінансовий сектор України. Визначено, що сучасні тенденції розвитку фінансової сфери характеризуються революційними змінами фінансових технологій, що має наслідком зміну у способах функціонування фінансового сектору та формує необхідність переосмислення стратегій розвитку для українських фінансових установ. Проаналізовано основні трансформаційні тенденції у сфері фінтех-інновацій, такі як використання блокчейн-технологій, штучного інтелекту, інтернету речей та специфіку кібербезпеки. Досліджено їхній потенціал та можливості для вдосконалення фінансових послуг та оптимізації процесів у фінансовому секторі України. Розглянуто стратегічні виклики, які виникають у зв'язку з даними тенденціями, зокрема конкуренцію зі сторони нових фінтех-стартапів, регуляторні аспекти та необхідність інвестицій у технологічний розвиток.
Keywords: фінтех-інновації, фінансовий сектор, блокчейн-технології, штучний інтелект, фінансові послуги.