СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЗАЛУЧЕННЯ ДЕПОЗИТІВ БАНКАМИ УКРАЇНИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
В статті досліджено особливості залучення депозитів комерційними банками України в сучасних умовах з врахуванням факторів впливу зовнішнього середовища. Проаналізовано причини зміни депозитних ставок, динаміку обсягів вкладів фізичних та юридичних осіб у 2020-2023 рр.,  структуру вкладів (питома вага депозитів у національній та іноземній валюті, частка строкових депозитів та депозитів на вимогу), рейтинг банків України за обсягами депозитного портфеля. Обгрунтовано вплив інструментів монетарної політики НБУ (облікової ставки та нормативу обов’язкового резервування) на депозитну політику банків і систематизовано основні проблеми залучення вкладів в Україні
Keywords: депозити, депозитна політика, монетарна політика, НБУ, строкові депозити, депозити на вимогу, облікова ставка, обов’язкові резерви