КРОС-ФУНКЦІОНАЛЬНА ВЗАЄМОДІЯ ТА КОМУНІКАЦІЇ В УМОВАХ КРИЗИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті розглянуто питання використання крос-функціональних команд як інструменту для швидкої реакції на зміни в умовах кризи. Особлива увага приділена дослідженню крос-функціональної взаємодії та комунікаціям в умовах кризи. Обґрунтовано, що в умовах кризи залучення крос-функціональних команд є особливо ефективним, оскільки вони забезпечують швидку та ефективну взаємодію між різними функціональними зонами компанії. Встановлено взаємозв’язок між ефективним підходом до комунікацій в умовах кризи та організаційною роботою крос-функціональної команди. Виокремлено переваги крос-функціональної співпраці, проаналізовано складнощі та реальні проблеми поточної взаємодії крос-функціональних команд. Сформовано напрями удосконалення побудови комунікацій та інформаційних потоків в умовах кризи. Визначено характер комунікаційної системи залежно від типу організаційних структурних, що використовується для побудови управлінської системи. Проаналізовано відмінності комунікаційного реагування, залежно від типу та рівня кризи. Доведено, що крос-функціональна взаємодія зумовлює синергетичний ефект, що є відмінним від сумарної роботи окремих структурних підрозділів організації.
Keywords: крос-функціональна взаємодія, комунікація, крос-функціональна команда, криза, кризова ситуація.