УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЄЮ В УМОВАХ VUCA (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Перехід від SPOD-світу до VUCA-світу змінив середовище функціонування організацій. VUCA-світ поставив нові виклики: геополітичні зміни і глобалізація; розробка нових бізнес-моделей; технологічні зміни; стійкість і соціальна відповідальність; управління змінами. Виникли особливі потреби у забезпеченні гнучкості та адаптивності організацій, вміння розробляти та впроваджувати зміни. Змінилася і парадигма менеджменту та вимоги до компетентності менеджерів сучасних організацій. Обґрунтовано, що особливої актуальності у VUCA-світі набуло уміння менеджерів стратегічно мислити і розробляти стратегічні плани, працювати у глобальному просторі, управляти ризиками, постійно навчатися і навчати інших, управляти персоналом на основі сучасних підходів, розробляти і впроваджувати інновації.
Keywords: організація, менеджмент, зовнішнє середовище, SPOD-світ, VUCA-світ, BANI-світ, компетентності менеджерів.