СТРАТЕГІЧНИЙ УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК В СИСТЕМІ ПРИЙНЯТТЯ ЕФЕКТИВНИХ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ НА ПІДПРИЄМСТВІ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті розглянуто специфіку ролі стратегічного управлінського обліку в процесі прийняття ефективних управлінських рішень на підприємстві в сучасних умовах. Розглянуто механізм використання підприємствами інструментарію стратегічного управлінського обліку для забезпечення досягнення конкурентних переваг на ринку, а також для підвищення продуктивності системи управління. Досліджено зв’язок між стратегічним управлінським обліком та процесом прийняття управлінських рішень, враховуючи, що ефективна система стратегічного обліку може стати ключовим чинником для успішного розвитку бізнесу. Досліджено основні аспекти стратегічного управлінського обліку, включаючи визначення стратегічних цілей, збір та аналіз інформації, розробку ключових показників ефективності та визначення стратегічних альтернатив. Розглянуто вплив сучасних інформаційних технологій на розвиток стратегічного управлінського обліку та можливості їх впровадження на практиці.
Keywords: стратегічний управлінський облік, прийняття управлінських рішень, підприємство, ефективність, конкурентні переваги.