ОСНОВНІ НАПРЯМИ КОНСАЛТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ ОПОДАТКУВАННЯ ОСОБИСТИХ ДОХОДІВ ТА УНИКНЕННЯ ПОДВІЙНОГО ОПОДАТКУВАННЯ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті  наведено причини виникнення, структуровано процес отримання доходів за межами податкового середовища України. Описано види доходів, ставки, подано визначення статусу податкового резидента. Подано основні положення міжнародних угод, на які платникам податків необхідно звернути увагу, а саме види діяльності та доходів, перелік податків, їх ставки та наявність особливих умов їх застосування.  Важливим аспектом дослідження є критерії визначення резидентства. Серед них період проживання в країні, центр життєвих інтересів, реєстрація бізнесу, придбавання нерухомості. У статті також наведено приклад оподаткування заробітної плати резидентом України за умови виникнення такого доходу у Литві, наведено ставки податків, розраховано розмір податків та деталізовано процес зарахування податків, утриманим податковим агентом, декларування доходів та сплату податкової різниці. Також у статті структуровано процес декларування доходів, отриманих за кордоном, визначено сферу професійних інтересів консультанта. Консультанти за вказаним видом діяльності можуть надавати загальні консультації, перевірити складену платником податку звітність та надати повний обсяг послуг, що включає в себе розрахунок суми доходу, складання податкової декларації про майновий стан та доходи та подальший супровід, переписку із Державною податковою службою України.
Keywords: Податкове резиденство, податковий резидент, подвійне оподаткування, центр життєвих інтересів, податковий агент, консалтинг, декларування доходів.