ПРОЕКОЛОГІЧНІ БІЗНЕС -МОДЕЛІ ПІДПРИЄМСТВА (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Мета статті полягає в ідентифікації передумов проекологічної поведінки компаній та представлення  основних бізнес-моделей підприємства, яке розглядає екологічну відповідальність як один із пріоритетів діяльності в умовах ринку. Встановлено, що екологічна відповідальність - це чинник, що впливає на розвиток підприємства у глобальному, регіональному та локальному масштабах. Мотиви, які мобілізують компанії прийняти проекологічні позиції, включають:посилення тиску суспільства щодо покращення якості навколишнього середовища, зростаючі екологічні вимоги споживачів, зниження цінності технологій і продуктів, які не відповідають екологічним стандартам, врахування вимог міжнародного ринку, в тому числі ринку ЄС, посилення вимог до охорони навколишнього середовища та збільшення витрат через невжиття заходів щодо захисту його ресурсів та покращення умов їх експлуатації, зміна ринкової позиції підприємств, які застосовують проекологічний менеджмент, розширення сфери діяльності для отримання прибутку та вигідної позиції на ринку. Доведено, що проекологічна орієнтація підприємства  впливає на його бізнес-модель, тобто скоординований план дій, спрямований на створення стратегії, що відповідає очікуванням клієнтів шляхом оптимального використання ресурсів і відносин. Виокремлюють дві  бізнес-моделі поведінки підприємств: реактивну, що означає дотримання чинних правових вимог у сфері охорони навколишнього середовища, та проактивну, яка  враховує в майбутньому розвитку підприємства екологічний чинник. Обґрунтовано, що проактивні проефективна модель соціально-екологічної відповідальності бізнесу та підприємницька модель соціально-екологічної відповідальності бізнесу, стосуються реалізації екологічних цілей та включають економічні та соціальні цілі. Обидві  базуються на таких припущеннях: врахування положень сталого розвитку, створення соціально відповідальної корпоративної культури, реалізація концепції зацікавлених сторін, враховуючи природне середовище як «мовчазну зацікавлену сторону», впровадження принципів КСВ та концепції екологічної відповідальності, їх врахування  при створенні бізнес-архітектури підприємства.
Keywords: проекологічна орієнтація підприємства, проактивна модель, реактивна модель, проефективна модель соціально-екологічної відповідальності бізнесу, підприємницька модель соціально-екологічної відповідальності бізнесу, екологічна відповідальність.