ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ У ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті розглянуто сучасні аспекти використання математичних моделей у вирішенні завдань сталого розвитку підприємств. Розглянуто сутності концепції сталого розвитку та визначено її важливість для підприємств у сучасному динамічному бізнес-середовищі. Досліджено роль математичного моделювання в процесі прийняття рішень на основі застосування специфічних методів та інструментів, які допомагають аналізувати й оптимізувати виробничі процеси суб’єктів господарювання в контексті сталого розвитку. Розглянуто комплекс спеціалізованих математичних моделей, які використовують для моделювання сталого розвитку, з урахуванням таких аспектів, як лінійне та нелінійне програмування, теорії імітаційного моделювання, теорії ігор, диференціальних рівнянь тощо. Проаналізовано особливості застосування моделей у діяльності підприємств та визначено їхню ефективність у забезпеченні досягнення сталого розвитку.
Keywords: економічні моделі, економіко-математичне моделювання, бізнес-процеси, сталий розвиток, ефективність підприємства.