ПУБЛІЧНІ ФІНАНСИ ТА ПУБЛІЧНІ ІНВЕСТИЦІЇ В КОНТЕКСТІ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Метою статті є дослідження взаємозалежності ролі держави, органів місцевого самоврядування, інституційних інвесторів та рівня прямих іноземних інвестицій в економіку України в умовах нестабільності. У статті проаналізовано роль інституційних інвесторів та з'ясовано основні тенденції залучення інвестиційних коштів в економіку України.Методологічною основою дослідження є теоретичні положення економічної та фінансової наук, праці відомих вчених. Для вирішення дослідницьких завдань у роботі використано діалектичний метод наукового пізнання, методи емпіричного та теоретичного дослідження, зокрема, концептуально-логічний аналіз та системний підхід; статистичні методи групування, динамічних порівнянь, графічного зображення, методи формалізації та узагальнення.В результаті проведеного дослідження встановлено, що інвестиційна діяльність вимагає регулювання інвестиційного процесу як на макроекономічному, так і на мікроекономічному рівнях. Підкреслено роль субрегіонального рівня державного управління у фінансуванні інвестиційної діяльності, узагальнено досвід європейських країн та можливі напрями його імплементації в Україні.  Встановлено, що публічні органи влади як інвестори, визначають напрямки спрямування власних фінансових ресурсів, окрім того, вони впливають на характер та місце розташування приватних інвестицій та якість життя загалом. Таким чином їх інвестиційний вибір визначає можливості економічного розвитку, адже державні інвестиції можуть сприяти зростанню та забезпечити належну інфраструктуру для стимулювання приватних інвестицій.Основні виклики, з якими стикаються уряди європейських країн при здійсненні державних інвестиційних проектів: якість управління, ефективність публічних інвестицій, потреба в збільшенні бюджетного фінансування інвестицій та інші.Зважаючи на вектор європейської інтеграції, державна інвестиційна політика України має враховувати основні аспекти цілей та завдань інвестиційної політики нового покоління з урахуванням новітніх тенденцій та потреб світової економіки. У цьому контексті особливого значення набуває визначення оптимального співвідношення прямих іноземних та внутрішніх інвестицій. З метою забезпечення інвестиційної безпеки в Україні необхідно захистити внутрішні ринки від монополізації іноземними інвесторами шляхом встановлення ліміту на прямі іноземні інвестиції в кожну галузь економіки.
Keywords: фінанси, державні фінанси, інвестиції, інвестиційна діяльність, інвестиційний клімат, держава.