ІННОВАЦІЙНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У МОДЕРНІЗАЦІЇ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БІЗНЕСУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. Розширення і вдосконалення технології електронного формування та передачі облікових даних вимагає перегляду ключових засад інформаційних систем обробки інформації та бухгалтерського обліку. Важливе значення у цьому відводиться автоматизації первинної фіксації облікових даних із застосуванням сучасних систем їх кодування.Метою дослідження є визначення можливостей комплексного використання двовимірного штрих-кодування у формі QR-кодування для інформаційного забезпечення бізнесу, електронного обміну даними, електронного документування і документообігу.Методи. Теоретичну й методичну основу дослідження склали загальнонаукові, спеціальні та емпіричні методи пізнання процесів та явищ. У статті використано історичний та бібліографічний методи, наукову абстракцію, методи порівняльного аналізу, статистичний та логічний.Результати. У рамках дослідження вивчено генезис запровадження і розвитку технології штрих-кодування та її використання для потреб обміну інформацією. Обґрунтовано доцільність використання технології двовимірного штрих-кодування у формі QR-кодування.Висновки. У роботі виділено переваги та способи використання QR-кодів для інформаційного забезпечення бізнесу. Виокремлено найбільш оптимальні шляхи застосування штрих-кодування для облікових потреб, зокрема: для реєстрації руху товарно-матеріальних цінностей; здійснення оплати у безготівковій та безконтактній формі та її врахування в обліку; управління персоналом з можливістю ідентифікації співробітників, обміну особистими та обліковими даними; доступу до інформаційних даних на веб-сайті чи іншому інформаційному ресурсі; оформлення взаємовідносин суб’єктами господарювання; електронного обміну документами.
Keywords: штрих-кодове маркування, штрих-код, одновимірне штрих-кодування, двовимірне штрих-кодування, QR-код, бухгалтерський облік, електронне документування, електронний документообіг.