ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ В КОНЦЕПЦІЇ ВІДКРИТОЇ НАУКИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. Розвиток будь-якої економічної системи неможливий без участі людського капіталу. Протягом кількох століть склалася стійка концепція, що розглядає людський капітал як важливе джерело інвестицій для інноваційного, наукового, технологічного прогресу та забезпечення стабільного розвитку держави. Водночас, практична реалізація цього поняття пов'язана з такими категоріями, як освіта, наука, охорона здоров'я, компетенції, навички, професійні здібності працівників, інтелектуальний результат тощо.Мета: Метою є всебічне дослідження інноваційного потенціалу людського капіталу з позиції рушійної сили прогресу в епоху знань.Методи: Сучасна наука базується на відкритості та доступності як інструментів наукового пошуку та дослідження. Важливим елементом цього пошуку є людський капітал, що виражається в інтелектуальних здібностях, саморозвитку, теоретичних і практичних узагальненнях. Дослідження внутрішніх і зовнішніх впливів на формування людського капіталу та визначення його ролі у науковому сенсі є основою для глибших досліджень і узагальнень.Результати: Аналізуючи людський капітал через призму його структурного становлення, варто відзначити, що його значення змінювалося в різні періоди. У ХХ столітті, коли економіка формувалася в умовах індустріального розвитку, людський капітал був спрямований на технологічну досконалість і винахідливість. У XXI столітті в економічному розвитку переважає інтелектуальна та наукова складова, яка є основою для функціонування національної системи. Відтак, людський капітал у цей період набуває нового значення як економіка знань. У процесі формування національної економіки країни дедалі більше значення набуває нематеріальна форма капіталу, де людський ресурс є основою соціально-економічного розвитку.Висновки. У результаті теоретичного аналізу існуючих підходів та нових пропозицій можна зробити висновок, що інноваційна модель розвитку економіки динамічно розвивається. Людський (інтелектуальний) капітал відіграє пріоритетну роль у цій моделі, стимулюючи інформатизацію та впровадження сучасних науково-технічних нововведень. Людський капітал є комплексним явищем, що адаптується до сучасних інноваційних і технологічних змін, і виступає організаційним мотиватором досягнення високого рівня індустріалізації та цивілізованого середовища.
Keywords: людина, людський капітал, відкрита наука, інноваційний процес, потенціал, потенціал людини.