ЕВОЛЮЦІЯ ДЕРЖАВНОГО БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. За період незалежності в Україні діяло декілька державних банків – від двох у 2000-х рр. до семи у 2013-2014 рр. та в 2024 р. До 2008 р. питома вага держави у активах банківського сектору була незначною і складала приблизно 6 %. З того часу відбулося зростання частки державних банків майже в 10 разів. Банки державного сектору включено до переліку об’єктів критичної інфраструктури в банківській системі та переліку уповноважених банків України, що залучаються до роботи  в умовах особливого періоду.Мета. Метою статті є визначення основних тенденцій розвитку державного банківського сектору в Україні за період незалежності.Методи. У процесі дослідження використовувалися такі загальнонаукові методи пізнання, як: історичний метод (при вивченні виникнення та розвитку державних банків у хронологічній послідовності), узагальнення та порівняння (при дослідженні сутності державних банків, для зіставлення державного банківського сектору України та зарубіжних країн), аналізу (для оцінки ролі окремих державних банків) та синтезу (для узагальненої оцінки частки державного банківського сектору та економічних проблем, які з цього випливають), статистичний метод (при дослідженні кількісних показників функціонування державних банків України).Результати. Досліджено основні етапи розвитку державного банківського сектору України: проаналізовано причини створення державних банків та націоналізації приватних, результати цих рішень для економіки та фінансової системи, зміну частки державного банківського сектору в банківській системі. Висвітлено місце окремих державних банків в банківській системі за розміром та часткою активів.Висновки. Узагальнено основні негативні наслідки високої частки держави в банківському секторі та сформульовано необхідність реформування державного банківського сектору України. Обгрунтовано недоцільність приватизації найбільших державних банків під чай війни.
Keywords: банк, державний банк, банк з державною часткою, державний банківський сектор, націоналізація, приватизація, банківська система, активи банку