ПОДАТКОВА СИСТЕМА УКРАЇНИ ТА КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АСПЕКТ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. Податкова система є одним із вирішальних інструментів економічної політики, котрий дозволяє регулювати фінансові потоки, стимулювати економічний розвиток та забезпечувати стабільність державних фінансів. Порівняння податкових систем України та країн Європейського Союзу є важливим для розуміння шляхів інтеграції та адаптації української економіки до європейських стандартів, особливо з огляду на наміри України щодо вступу до ЄС.Мета. Метою дослідження є ідентифікація особливостей функціонування податкової системи України та податкових систем кран Європейського Союзу та на основі порівняльного аналізу виявлення їх позитивних та негативних характеристикМетоди. Методологія дослідження передбачає використання комплексного підходу, що включає аналіз та систематизацію джерел наукової та практичної літератури, нормативно-правової бази та аналітичних даних. В дослідженні застосовано методи порівняльного аналізу для визначення переваг та недоліків розглянутих податкових систе, системний підхід для визначення концептуальних засад функціонування податкової системи України та країн ЄС, а також метод логічного узагальнення для формулювання висновків. Разом з тим, у статті використано табличний метод для наочного представлення результатів дослдіження.Результати. У статті визначено необхідність дослідження податкових систем країн Європейського Союзу та поаткової системи України. Виявлено, що рівень оподаткування в Україні відповідає середньоєвропейським показникам Проведено аналіз ставок за податком на додану вартість, податком на доходи фізичних осіб, податком на прибуток в Україні та у таких країнах Європейського Союзу, як Німеччина, Іспанія, Італія, Франція, Польща та інших. Аналіз показав, що наразі в Україні одні з найнижчих податкових ставок за трьома основними податками серед розглянутих європейських країн. Доведено, що ідеальна система оподаткування відсутня. Визначено основні переваги та недоліки досліджуваних податкових систем.Висновки. Доведено важливість формування оптимальної системи оподаткування в Україні як ключового елемента соціально-економічного розвитку країни в умовах військової агресії. Запропоновано основні імперативи розвитку податкової системи України в умовах євроінтеграційних процесів
Keywords: податки, податкова система; оподаткування; податкове навантаження; європейський союз; ефективність.