ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СІМЕЙНОГО БЮДЖЕТУ В УМОВАХ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. В умовах фінансово-економічної нестабільності кардинально змінилися підходи до формування та розподілу фінансових ресурсів держави, бізнесу та домогосподарств. Тому дослідження структури та особливостей формування сімейного бюджету є об’єктивною вимогою часу.Мета. Дослідження сутності, аналізування структури та проблем формування сімейних бюджетів громадян України.Результати. Авторами статті запропоновано сімейний бюджет, розглядати як план формування та використання грошових надходжень для забезпечення добробуту та відповідного рівня життя сім'ї впродовж певного проміжку часу.Проведений аналіз структури доходів сімейних бюджетів свідчить, що найбільше частку становить заробітна плата 57%, соціальні допомоги та трансферти – 21 %, прибуток та змішаний дохід – 15 %, доходи від власності – 7%. За досліджуваний період середньомісячна пенсія зросла на 86,2 %, стипендія на 53 %, мінімальна пенсія на 33,4 %, прожитковий мінімум на 38,33%, однак  в  еквіваленті до долара  це  становить 23%, 1,8%, -11,8% відповідно. Важливим чинниками, що впливають на доходи громадян України є: рівень розвитку економіки країни; розміри державних соціальних гарантій, рівень продуктивності праці; рівень безробіття; рівень купівельної спроможності громадян; інфляція; структура витрат громадян.Досліджено, що в умовах війни кількість українців, які живуть на межі бідності, зросла на 1,8 мільйона з 2020 року, одним із показників, що свідчать про зниження рівня доходів, є збільшення частки витрат на продукти харчування в загальному бюджеті. За структурою витрат сімейних бюджетів українці, витрачають на продукти харчування та обов’язкові платежі майже 66%, що удвічі більше за середній світовий показник. В умовах війни ситуації змінилась, благодійність та донати  займають більшу частину витрат сімейних бюджетів  порівняно з освітою чи виплатою кредитів.Висновки. Запропоновано, для забезпечення стабільності фінансового стану громадян України необхідно на державному та регіональному рівнях розробляти та впроваджувати ефективні заходи соціально-економічної підтримки рівня життя населення та створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу
Keywords: сімейний бюджет, доходи, видатки, заробітна плата, соціальні гарантії, соціальна допомога та трансферти, споживчий кошик, прожитковий мінімум, пенсії, фінанси домогосподарств.