СТРАТЕГІЧНІ АЛЬТЕРНАТИВИ ВІДНОВЛЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СФЕРИ ГОСТИННОСТІ УКРАЇНИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. У статті обгрунтовано, що оскільки сфера гостинності є складною соціоекологоекономічною системою, якій притаманні суттєві регіональні відмінності, доцільно застосувати комбіновані стратегічні набори, сформовані на основі ієрархічного підходу.Мета обгрунтувати стратегічні альтернативи відновлення конкурентоспроможності сфери гостинності України. Результати. Обгрунтовано застосування трьох рівнів стратегічних альтернатив: І рівня як стратегії ринкового позиціонування (глобалізації, глибокого проникнення на ринок, пристосування, випереджаючого розвитку); ІІ рівня як стратегічні напрями забезпечення конкурентних переваг (створення нових конкурентних переваг, нарощення конкурентних переваг, збереження конкурентної позиції, відновлення втрачених конкурентних переваг); ІІІ рівня як типові конкурентні стратегії (диверсифікації, диференціації, фокусування, спеціалізації,  лідерства за витратами).Висновки. Результати дослідження застосовано для обгрунтування співвідношень зазначених стратегій з виявленими трендами розвитку індустрії гостинності у світі  та в Україні.
Keywords: сфера гостинності, стратегічний підхід, стратегії, конкурентні переваги, відновлення конкурентоспроможності.