СТРУКТУРНО-ПРОСТОРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКОНОМІКИ: ПОЛЬСЬКИЙ ДОСВІД У КОНТЕКСТІ РЕЛЕВАНТНОСТІ ДЛЯ УКРАЇНИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Повномасштабна війна спричинила значні структурні та просторові  трансформації в економіці України, а суттєве збільшення частки державного управління та оборони у структурі валового внутрішнього продукту різко обмежило можливості для соціального та місцевого розвитку. Водночас в умовах посилення євроінтеграційних процесів і перспективного членства України в ЄС особливої вагомості набуває досвід країн-членів останнього у розбудові національних економік.Мета. Метою статті є оцінка структурно-просторової трансформації економіки Польщі після її вступу до Європейського Союзу з позиції досвіду для України.Методи. У ході дослідження було застосовано методи аналізу тренду показників валової доданої вартості, зайнятості і продуктивності праці у розрізі видів економічної діяльності та регіонів Польщі. Обгрунтування наслідків структурно-просторової трансформації польської економіки базувалось на методах порівняльного аналізу, систематизації даних та наукової абстракції.Результати. У статті проведено оцінку структури валової доданої вартості економіки Польщі та її регіонів у розрізі видів економічної діяльності. За результатами розрахунку коефіцієнта спеціалізації (або локалізації) економіки воєводств Польщі виявлено просторову трансформацію польської економіки упродовж 2003-2021 років у напрямку посилення дивергенції регіонального розвитку. На підставі визначення рівня продуктивності праці і аналізу динаміки показників валової доданої вартості та зайнятості у ключових ВЕД польських воєводств встановлено вектори структурної трансформації економіки Польщі після її вступу до ЄС.Висновки. За результатами проведеного дослідження обгрунтовано висновки для України щодо уникнення ризиків неефективного економічного розвитку, виходячи з досвіду Польщі.
Keywords: економіка, структура, просторова трансформація, регіони, розвиток, валова додана вартість, продуктивність праці.