ЕКСПОРТ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В УМОВАХ ВІЙНИ: РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Сільське господарство – один із вагомих експортоорієнтованих секторів економіки України. В умовах постійних структурних змін в економіці під впливом економіко-політичної нестабільності, доцільно дослідити місце сільськогосподарської продукції в товарному експорті України, а також, у формуванні експортного потенціалу регіонів. Актуально виявити регіональні особливості експорту продукції сільського господарства, визначити спеціалізацію регіонів.Мета. Метою дослідження є проаналізувати регіональну структуру експорту сільськогосподарської продукції, визначити місце сільського господарства у товарному експорті регіонів, вказати на  зміни у структурі експорту спричинені повномасштабною війною.Методи. Проведене дослідження ґрунтувалось на аналізі статистичних даних щодо обсягів експорту в Україні і у областях. Висновки про регіональні аспекти експорту сільськогосподарської продукції зроблено на основі систематизації даних, наукової абстракції та методів порівняльного аналізу.Результати. Досліджено сучасні тенденції експорту сільськогосподарської продукції України. Встановлено частку регіонів у формуванні товарного експорту сільськогосподарської продукції України. Визначено зміни у структурі експорту (у розрізі основних товарних груп і підгруп), які відбулись під впливом повномасштабної війни. Встановлено частку продукції сільського господарства у формуванні товарної структури експорту регіонів, визначено експортну спеціалізацію регіонів (в межах продуктів сільськогосподарського виробництва). Зазначено основних експортерів, проблеми і перспективні напрями розвитку експорту у регіонах. Встановлено, що в окремих областях України сільськогосподарський експорт відіграє ключову роль у формуванні експортного потенціалу регіону.Висновки. На основі результатів проведеного дослідження зроблено висновки про спеціалізацію регіонів за видами сільськогосподарської продукції, вказано на особливості і зміни у тенденціях щодо експорту продукції сільського господарства у регіонах.
Keywords: експорт, сільське господарство, регіони, експортний потенціал, товарна структура експорту.