СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ: МІЖНАРОДНА ПРАКТИКА (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У сучасних умовах глобалізації та інтеграції української економіки в світовий простір, особливе значення набуває інноваційний розвиток будівельної галузі. Розвиток інноваційних рішень у будівництві стає критично важливим фактором підвищення конкурентоспроможності галузі та аналізу передових інноваційних технологій, які використовуються в міжнародній практиці і можливостям їх адаптації до українських реалій.Мета. Мета статті полягає в пошуку сучасних тенденцій, які використовуються в міжнародній практиці, пов’язаних з інноваційним розвитком будівельної галузі України.Методи. Дослідження сучасних тенденцій інноваційного розвитку будівельної галузі України передбачає використання методів наукового дослідження, які забезпечують системний підхід до аналізу досвіду розвинених країн, що дозволяє отримати об’єктивні результати, що сприяють формуванню рекомендацій щодо впровадження інновацій в Україні.Результати. В статті обґрунтовано, що одним із основних факторів сталого розвитку будівельної галузі є впровадження сучасних інновацій. Розглянуто успішний досвід розвинених країн, що визначається через використання інноваційних технологій, стійких будівельних практик, ефективного управління ресурсами та залучення міжнародних інвестицій. В статті наведено кілька прикладів успішного досвіду в сфері будівництва в різних країнах. Визначені чинники, що підтверджують важливість впровадження міжнародних інновацій у будівельну галузь України на основі яких сформовано рекомендації щодо впровадження інновацій в Україні. Зроблено висновки, що використання міжнародного досвіду у будівництві допоможе Україні не тільки модернізувати свій сектор, а й стати конкурентоспроможною на світовому ринку будівельних послуг та інвестицій.Висновки. Нестабільна економічна ситуація, наслідки військових дій та глобальні екологічні виклики формують унікальне середовище, у якому інновації стають не просто бажаними, а необхідними, особливо в будівельній галузі.
Keywords: будівельна галузь, інноваційний розвиток будівельної галузі, досвід розвинених країн в галузі будівництва, міжнародна практика в галузі будівництва.