ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ ЯК ВАЖЛИВА ДОМІНАНТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. В умовах новітніх трансформаційних викликів набуває актуальності проблема забезпечення інклюзивного розвитку територіальних громад, для вирішення якої доцільним є розроблення інноваційних підходів до використання фінансових інструментів в управлінні соціально-економічним розвитком на місцевому рівні.Метою статті є розвиток концептуальних засад використання органами публічної влади фінансових інструментів як засобу управління для забезпечення інклюзивного розвитку територіальних громад.Методи. Методологія дослідження базується на використанні діалектичного та процесного підходів, методів індукції та дедукції, аналізу і синтезу – при розгляді змісту і конкретизації сутності поняття «інклюзивний розвиток територіальних громад» та визначенні імператив такого типу соціально-економічного розвитку; структурно-функціонального підходу та методів теоретичного узагальнення, наукової абстракції, систематизації, аргументації – для розроблення концептуальної моделі використання фінансових інструментів як домінанти забезпечення інклюзивного розвитку територіальних громад.Результати. На основі узагальнення наукових поглядів та використання процесного підходу сформовано власне визначення поняття «інклюзивний розвиток територіальних громад».Дослідження ключових аспектів концепцій інклюзивного розвитку, безбар’єрності, інтегрованого і сталого розвитку та сучасних глобальних викликів і загроз дало змогу окреслити імперативи інклюзивного розвитку територіальних громад, які повинні враховуватися органами публічної влади при виборі фінансових інструментів.Використання структурно-функціонального підходу дало змогу розглянути фінансові інструменти інклюзивного розвитку територіальних громад як засоби управління соціально-економічними явищами і процесами, у результаті використання яких забезпечується реалізація засад фінансової політики, спрямованої на інклюзивний розвиток територіальних громад. Розкрито дуалістичну природу впливу фінансових інструментів інклюзивного розвитку територіальних громад на об’єкт управління з позиції забезпечувально-алокаційної та регулюючої їх дії.Висновки. Важливою домінантою інклюзивного розвитку територіальних громад є фінансові інструменти. Саме через дуалістичну природу їх впливу на об’єкт управління із урахуванням імператив інклюзивного розвитку, пріоритетів державної регіональної політики і стратегій розвитку територіальних громад досягається мета управління соціально-економічним розвитком на місцевому рівні.
Keywords: інклюзія, інклюзивний розвиток територіальних громад, інклюзивне зростання, фінансові інструменти, безбар’єрність, стратегія регіонального розвитку, територіальні громади, управління соціально-економічним розвитком.