СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ ТА ІНСТРУМЕНТИ АДАПТАЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ МОДЕЛЕЙ УПРАВЛІННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. В умовах ринкової дестабілізації зростає необхідність визначення дієвих концепцій і інструментів адаптації організаційних моделей управління зовнішньоекономічною діяльністю в контексті посилення цифровізації та зростанням нестабільності світової економіки. Зміна регуляторних умов, швидкі технологічні прориви та посилення конкуренції вимагають від підприємств гнучкості та інноваційності. Особливе значення це має для українських підприємств, які інтегруються у світові ринки. Усе це визначає актуальність визначення дієвих підходів до підвищення їхньої конкурентоспроможності, ефективності та стійкості.Мета. Метою дослідження є визначення ефективних концепцій і інструментів адаптації організаційних моделей управління зовнішньоекономічною діяльністю до змін зовнішнього середовища, які забезпечують гнучкість, конкурентоспроможність і сталий розвиток підприємстваМетоди. Методологія дослідження базується на комплексному підході, що включає аналіз наукових джерел, економічних даних і сучасних підходів до адаптації управління зовнішньоекономічною діяльністю. Використано методи порівняльного аналізу для оцінки ефективності організаційних моделей, системний підхід для визначення ключових інструментів адаптації, а також методи моделювання для розробки рекомендацій. Особливу увагу приділено аналізу інноваційних технологій, таких як штучний інтелект, блокчейн та великі дані, для підвищення ефективності управління.Результати. У статті досліджено сучасні концепції та інструменти адаптації організаційних моделей управління до викликів зовнішньоекономічної діяльності. Розглянуто вплив глобалізації, цифровізації та геополітичної нестабільності на ефективність підприємств, що працюють на міжнародних ринках. Проаналізовано ключові підходи до адаптації моделей управління зовнішньоекономічною діяльністю, що включають децентралізацію, клієнтоорієнтованість та інтеграцію інноваційних технологій. Визначено практичні інструменти для підвищення гнучкості організацій та покращення процесу прийняття рішень. Досліджено проблеми, з якими стикаються українські підприємства в процесі інтеграції у глобальні ланцюги створення доданої вартості. Доведено необхідність розробки адаптивних організаційних моделей, що відповідають принципам сталого розвитку. Визначено необхідність підтримки конкурентоспроможності та ефективності українських підприємств у динамічному глобальному економічному середовищі.Висновки. Доведено важливість адаптації організаційних моделей управління зовнішньоекономічною діяльністю для забезпечення конкурентоспроможності підприємств у глобалізованому середовищі. Визначено, що впровадження інноваційних технологій і гнучких структур управління сприятиме підвищенню ефективності та інтеграції українських підприємств у світові ринки.
Keywords: зовнішньоекономічна діяльність, організаційні моделі управління, адаптація управління, інновації, глобалізація, цифровізація.