СТРУКТУРНІ ЗМІНИ ЯК БАЗИС СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ: МЕТОДОЛОГІЯ І ПРАКТИКА КРАЇН ЄС (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Структурна трансформація є одним із найдієвіших способів підвищення ефективності функціонування економіки, а відтак – забезпечення соціально-економічного розвитку країни. Ця проблематика особливо актуальна для України, яка перебуває на шляху до членства в Європейському Союзі, і економіка якої зазнала значних втрат внаслідок російської збройної агресії.Мета. Метою статті є систематизація основних методологічних підходів наукових шкіл економічного зростання та критична оцінка європейських практик структурної трансформації економіки.Методи. Методологія дослідження ґрунтується на загальнонаукових принципах та основних положеннях економічної теорії. В роботі застосовано методи аналізу літературних джерел, синтезу результатів дослідження, систематизації наукових даних, системного аналізу складових компонентів досліджуваних соціально-економічних систем.Результати. За результатами досліджень встановлено вектори структурно-просторової трансформації країн ЄС під впливом економічної глобалізації та посилення євроінтеграції; виявлено закономірності просторової диференціації соціально-економічного розвитку окремих країн ЄС; верифіковано ключові проблеми у забезпеченні вирівнювання просторового розвитку країн та регіонів. Висновки. Виходячи з практичного досвіду і методичних та організаційних помилок у проведенні структурної трансформації економіки аналізованих країн ЄС, обгрунтовано, що подальший соціально-економічний розвиток в Україні повинен базуватися на багатокритеріальному плануванні та оптимізації раціонального використання усіх наявних ресурсів.Ключові слова: соціально-економічний розвиток, структурна трансформація, просторові диспропорції, додана вартість, продуктивність праці.
Keywords: соціально-економічний розвиток, структурна трансформація, просторові диспропорції, додана вартість, продуктивність праці.