ВАРТІСНІ ЧИННИКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. В умовах трансформаційних зрушень у глобальному економічному просторі та деструктивного впливу політико-економічних дисбалансів особливої актуальності набуває проблематика забезпечення фінансової безпеки суб’єктів господарювання через призму вартісно-орієнтованого підходу. Фінансова безпека як категорія макро- та мікроекономічної стійкості інтегрує в собі складний комплекс чинників, серед яких вартісні детермінанти відіграють системоутворюючу роль. Проте в умовах волатильності зовнішнього середовища, асиметрії інформаційних потоків, ерозії інвестиційного капіталу та ендогенної нестабільності управлінських рішень традиційні підходи до ідентифікації й оцінювання вартісних чинників втрачають свою релевантність.Мета. Метою дослідження є обґрунтувати теоретико-методологічних засад і прикладних підходів до виявлення, оцінювання та оптимізації вартісних чинників, які впливають на рівень фінансової безпеки суб’єктів господарювання, з урахуванням сучасних ризиків та викликів економічного середовища.Методи. У контексті дослідження вартісних чинників забезпечення фінансової безпеки суб’єктів господарювання методологічна база виступає ключовим детермінантом достовірності аналітичних висновків та релевантності прикладних рекомендацій. З огляду на комплексний характер предметної області, яка передбачає міждисциплінарне поєднання фінансового аналізу, управлінської економіки та стратегічного менеджменту, у роботі було застосовано сукупність загальнонаукових і спеціалізованих методів, що забезпечують високий рівень теоретико-методологічної верифікації отриманих результатів, а саме - метод контент-аналізу, метод індукції та дедукції, абстрактний метод, метод логічного узагальнення.Результати. У статті розглянуто чинники фінансової безпеки та принципи їх функціонування. З’ясовано, що синергетична взаємодія між структурно-динамічними характеристиками витрат та системою стратегічного управління ризиками забезпечує генерацію стійких фінансових контурів. Доведено, що варіативність вартісних параметрів підлягає індикативній валідації через багатофакторний вплив зовнішніх та внутрішніх детермінант. Визначено критичні точки фінансової чутливості, пов’язані з перевищенням оптимального рівня витратної маржинальності. Доведено необхідність структуризації концепту фінансової безпеки в координатах вартісно-орієнтованої моделі управління.Висновки. В сучасних умовах вартісні чинники виступають ключовими трансмісійними компонентами фінансової безпеки, детермінуючи рівень адаптивної стійкості суб’єкта господарювання до багатовекторних деструктивних імпульсів. Їх системна інтеграція в управлінський контур забезпечує формування гнучких механізмів внутрішньої фінансової компенсації та нейтралізації критичних відхилень у витратному середовищі.
Keywords: фінансова безпека, вартісні чинники, суб’єкти господарювання, економічна стійкість, структура витрат, ризик-менеджмент, управлінське моделювання.