СКЛАДОВІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Основними трендами сучасності є агресивність і мінливість зовнішнього середовища, високий ризик здійснення господарської діяльності, цифровізація всіх сфер діяльності та застосування штучного інтелекту. Використання цифрових технологій та штучного інтелекту дає значні конкурентні переваги. Тому сучасне інформаційно-аналітичне забезпечення системи управління підприємством має формуватися з використанням цифрових технологій та засобів.Мета: обґрунтування сутності та складових інформаційно-аналітичного забезпечення системи управління підприємством в умовах цифровізації.Методи. Використано системний підхід, методи узагальнення та синтезу для визначення сутності інформаційно-аналітичного забезпечення системи менеджменту підприємства; системно-структурний та композиційний підходи, методи аналізу та декомпозиції для обгрунтування його структури.Результати. На основі узагальнення вітчизняних напрацювань з’ясовано сутність інформаційно-аналітичного забезпечення системи управління підприємством в умовах цифровізації як сукупності технічних та інтелектуальних засобів, методів, інструментів, технологій збору, обробки, аналізу та зберігання даних, які дозволяють забезпечити своєчасну, точну та актуальну інформацію для прийняття управлінським персоналом обґрунтованих рішень. Обґрунтовано авторське бачення структури інформаційно-аналітичного забезпечення системи управління підприємством на основі композиційно-функціонального підходу, який передбачає виокремлення чотирьох функціональних блоків: інфраструктури збору даних, яка може включати як внутрішні, так і зовнішні джерела; інструменти аналітики для обробки великих обсягів даних і створення відповідних прогнозів; інтеграційні рішення для взаємодії між різними підсистемами та рівнями управління; механізми захисту даних для забезпечення конфіденційності та інформаційної безпеки. Інструментальний супровід кожного блоку передбачає використання цифрових технологій, що значно скоротить витрати часу на прийняття управлінських рішень, підвищить їх обґрунтованість та ефективність системи управління підприємством.Висновки. Агресивні умови навколишнього середовища, високий рівень ризиків у зв’язку з його змінами, обмеженість внутрішніх ресурсів, розробка та впровадження інтелектуальних та комп’ютерних технологій, штучний інтелект як конкурентна перевага вимагають удосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення системи менеджменту підприємства із застосуванням цифрових технологій, що значно скоротить витрати часу на процес прийняття управлінських рішень, підвищить їх обґрунтованість та ефективність системи управління підприємством.
Keywords: інформаційно-аналітичне забезпечення, цифровізація, інфраструктура збору даних, засоби аналітики, обробка даних, інтеграційні рішення, механізми захисту даних, цифрові технології, прийняття управлінських рішень.