АЛГОРИТМ ОРГАНІЗАЦІЇ ТІНЬОВОГО НАРАХУВАННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ (SHADOW PAYROLL) В УМОВАХ МІЖНАРОДНОЇ МОБІЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ У США (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У статті розглянуто питання організації тіньового нарахування заробітної плати (shadow payroll) у контексті міжнародної мобільності працівників, зокрема в умовах діяльності компаній, що наймають персонал у США без створення постійного представництва. Вступна частина окреслює актуальність теми через зростання кількості дистанційних форматів праці та посилення вимог податкового комплаєнсу з боку контролюючих органів США. У фокусі дослідження – потреба синхронізації податкових зобов’язань між юрисдикціями країни найму та фактичного виконання трудових функцій.Питання shadow payroll є особливо актуальним в умовах нестабільного регуляторного поля та потреби швидкої адаптації бізнесу до міжнародних стандартів. Недостатня кількість прикладних алгоритмів у публічному доступі ускладнює прийняття рішень для компаній, що працюють у транснаціональному форматі.Метою дослідження є формулювання авторського алгоритму впровадження shadow payroll, що враховує юридичні, облікові та операційні особливості такої моделі. Методологія ґрунтується на системному та порівняльно-правовому аналізі, емпіричних даних з реальних кейсів, а також моделюванні процесів нарахування і звітності в умовах мультиюрисдикційного регулювання.Результати. Обґрунтовано сім ключових етапів алгоритму shadow payroll: від визначення фіскального статусу працівника до класифікації елементів компенсації. У межах практичної перевірки алгоритм застосовувався для обслуговування payroll у проєктах з Німеччиною та Aвстрією. Результати показали можливість ефективної інтеграції shadow payroll без зміни банківської інфраструктури. Особливо важливою виявилася роль автоматизації процесів та співпраці з локальними податковими консультантами. Розроблений підхід дозволяє забезпечити податкову відповідність, уникнути подвійного оподаткування та мінімізувати регуляторні ризики для компаній.Висновки. Підкреслено важливість адаптації цього інструменту до української податкової практики та окреслено перспективи подальших досліджень у напрямку цифровізації міжнародного кадрово-податкового адміністрування. Водночас зазначено, що shadow payroll може стати елементом ширшої стратегії міжнародного податкового планування для бізнесу, що розширюється за кордон.
Keywords: shadow payroll, подвійне оподаткування, міжнародне оподаткування, транснаціональна мобільність, комплаєнс