МЕТОДИ ОЦІНКИ ВАРТОСТІ БІЗНЕСУ В СИСТЕМІ ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Оцінка вартості бізнесу є важливою складовою прийняття управлінських рішень  у процесі здійснення фінансової діяльності підприємств, особливо в умовах фінансової нестабільності. Сучасні методи вартісно-орієнтованого управління дозволяють більш точно оцінювати ефективність бізнесу, однак їх адаптація до українських реалій пов’язана з низкою проблем, зокрема таких, як недосконалість законодавства та особливості податкової політики.Мета. Метою статті є огляд сучасних методів оцінки вартості бізнесу в контексті вартісно-орієнтованого управління, а також аналіз нормативно-правової оцінки вартості підприємств в Україні.Методи. У дослідженні використано комплекс таких наукових методів дослідження, як: порівняльного аналізу, системного підходу та правового аналізу для вивчення сучасних методів оцінки вартості, таких як EVA, MVA, SVA, CFROI та CVA, а також нормативно-правових актів, що регулюють оцінку вартості в Україні. Використано також методи компаративного аналізу для порівняння різних методів оцінки вартості суб’єктів господарювання. Для досягнення поставленої мети дослідження визначено такі основні завдання: здійснити теоретичне узагальнення підходів до розуміння сутності оцінки вартості бізнесу як інструменту стратегічного управління; розкрити методологічні основи вартостно-орієнтованого управління підприємством і визначити його зв’язок з процесами оцінювання бізнесу; проаналізувати чинне нормативно-правове регулювання оцінки вартості підприємств в Україні; охарактеризувати сучасні методи оцінки бізнесу, що застосовуються у міжнародній практиці, та виявити можливості й обмеження їх адаптації у вітчизняних умовах; визначити проблеми, що стримують ефективне впровадження оцінкових підходів у практику управління українськими підприємствами; сформулювати пропозиції щодо удосконалення підходів до оцінювання бізнесу в контексті впровадження системи вартістно-орієнтованого управління.Результати. Встановлено, що сучасні методи оцінки вартості активно використовуються у світовій практиці, проте в Україні їх застосування обмежене через нестабільність правового середовища, зокрема через недостатню регламентацію та складність інтеграції міжнародних стандартів у національну практику.Висновки. Застосування вартісно-орієнтованого управління в Україні потребує вдосконалення законодавчих і нормативних актів, що регулюють оцінку вартості підприємств, для забезпечення стабільного та ефективного розвитку бізнесу в умовах економічної кризи.
Keywords: оцінка вартості бізнесу, вартісно-орієнтоване управління, EVA, MVA, SVA, CFROI, CVA, фінансовий менеджмент, фінанси підприємств