ПРОФІЛЬ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЯК ІНСТРУМЕНТ САМОМЕНЕДЖМЕНТУ РОЗВИТКУ ПЕРСОНАДУ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. З розвитком медичних технологій, впровадженням новітніх технік надання медичних послуг на основі застосування складного медичного обладнання, зростає роль чинника постійного навчання та розвитку працівників усіх категорій закладів сфери охорони здоров’я. Це обумовлює необхідність застосування компетентнісного підходу в системі самоменеджменту розвитку основних категорій працівників закладів сфери охорони здоров’я.Мета статті: обґрунтування рекомендацій щодо застосування профілю компетентностей працівника в системі самоменеджменту розвитку персоналу закладів охорони здоров’я.Методи. Використано системний підхід, методи аналізу і синтезу, контент-аналіз нормативних документів та професійних стандартів, метод експертного опитування, моделювання.Результати. На основі авторського підходу, розроблено профілі компетентностей для трьох основних груп працівників (лікарі, старший медичний персонал, працівники адміністративних підрозділів) та двох рівнів менеджменту (топ-менеджмент, керівники структурних підрозділів). Профілі включають базові, професійні та загальні компетентності, до яких розроблено три рівні вимог залежно від категорії працівників лікарні. Розроблено матрицю встановлення відповідності «Рівень – Вимоги»; розподіл балів за рівнями (І рівень – 3 бали, ІІ рівень – 2 бали, ІІІ рівень – 1 бал). Методика апробована для двох категорій працівників – для топ-менеджменту та лікарів.Висновки. Профілі компетентностей є гнучким і універсальним інструментом самоменеджменту, який може застосуватися для оцінки працівника при прийнятті на роботу, ефективності навчання та розвитку, доцільності включення в резерв працівників та в резерв керівників.
Keywords: персонал, самоменеджмент, розвиток персоналу, заклади охорони здоров’я, компетентнісний підхід, компетентності.