МАРКЕТИНГОВЕ УПРАВЛІННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТНОЇ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ТА ПОСЛУГ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У сучасних умовах конкуренції якість продукції та послуг виступає ключовим чинником успіху підприємства. Висока якість формує довіру споживачів, підвищує цінність бренду та забезпечує стабільність на ринку. Водночас досягнення конкурентної якості неможливе без ефективного маркетингового управління, яке не лише визначає потреби споживача, а й формує цілісну стратегію розвитку продукту. Маркетинг дедалі частіше розглядається як інструмент забезпечення якості – від аналізу ринку до управління очікуваннями клієнтів. У статті розглядається роль маркетингового управління у підвищенні якості продукції та послуг як засобу досягнення конкурентних переваг.Мета. Метою цієї статті є дослідження ролі маркетингового управління у забезпеченні конкурентної якості продукції та послуг, а також виявлення практичних інструментів і стратегій, що дозволяють підприємствам підвищувати свою ринкову ефективність за рахунок орієнтації на якість.Методи. У дослідженні використано аналіз наукової літератури та публікацій, статистичний аналіз маркетингових даних, а також застосовано системний та компаративний аналіз для вивчення адаптації маркетингових стратегій в умовах воєнного стану. Такий комплексний підхід забезпечив всебічне дослідження теми.Результати. У ході дослідження встановлено, що в умовах воєнного стану маркетингове управління відіграє ключову роль у підтримці конкурентної якості продукції та послуг. Аналіз ринку показав значні зміни у поведінці споживачів, які віддають перевагу товарам із гарантованою якістю та соціально відповідальним виробникам. Дослідження показало, що багато компаній змушені адаптувати свої маркетингові стратегії, зокрема активніше використовувати цифрові канали комунікації та впроваджувати більш жорсткі системи контролю якості. Проаналізовано, що підприємства, які швидко адаптували маркетингове управління і інтегрували сучасні інструменти контролю якості, зберегли або покращили свою конкурентоспроможність навіть в умовах кризових змін. Загалом результати дослідження свідчать про те, що ефективне маркетингове управління, орієнтоване на гнучкість, цифровізацію і соціальну відповідальність, є запорукою збереження високої якості продукції і послуг під час воєнного стану.Висновки. Маркетингове управління в умовах воєнного стану є ключовим для забезпечення конкурентної якості продукції та послуг. Адаптація маркетингових стратегій, використання цифрових технологій і тісна взаємодія з контролем якості допомагають підприємствам зберігати довіру клієнтів і стабільність виробництва. Війна змінює споживчі пріоритети, тому маркетинг повинен бути гнучким і орієнтованим на соціальну відповідальність. Підприємства, які швидко адаптувалися, демонструють більшу стійкість і готовність до відновлення. Подальші дослідження мають зосередитися на розвитку цифрових інструментів і інтеграції маркетингу з управлінням якістю для підвищення конкурентоспроможності в посткризовий період.
Keywords: маркетингове управління, конкурентна якість продукції та послуг, цифрові технології, управління якістю, споживча поведінка, соціальна відповідальність.