Модель купівельної поведінки покупця як передумова маркетингової стратегії формування споживчої лояльності (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Мета статті – дослідити найбільш розповсюдженні моделі купівельної поведінки, які трапляються в науковій літературі, та запропонувати власне бачення моделі купівельної поведінки покупця як передумови маркетингової стратегії формування споживчої лояльності. Мeтодологічною оcновою доcліджeння cтали наукові праці учeних із маркетингу та біхевіористської теорії. Запропоновані підходи можуть бути враховані маркетинговими службами вітчизняних підприємствах під час вивчення й розробки заходів щодо формування споживчої лояльності. У статті проаналізовано та здійснено порівняльну характеристику найбільш розповсюджених моделей купівельної поведінки; відзначено, що жодна з наявних у науковій літературі моделей не є ідеальною, а отже, існують ризик іневизначеність; мінімізація ризику досягається дослідженням математичної моделі з нелінійною цільовою функцією; на основі попереднього аналізу сформовано нове бачення моделі купівельної поведінки; досліджуючи й формуючи переваги моделі купівельної поведінки, наголошено на необхідності застосування ситуаційного підходу до обґрунтування вибору моделі купівельної поведінки. Зроблено висновок, що в майбутньому будуть конкурентоспроможними ті підприємства, які постійно та послідовно приділятимуть увагу залежності між лояльністю й рівнем задоволеності споживача; ключовим фактором довгострокових успіхів виступатиме лояльність.
Keywords: модель, купівельна поведінки покупця, споживча лояльність, маркетингової стратегії