ABC-аналіз бакалаврських освітніх програм Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті проаналізовано 70 бакалаврських освітніх програм Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Для дослідження застосовано ABC-метод, який розбиває початкову множину об’єктів на три підмножини залежно від їх питомої ваги в загальному значенні показника: A – близько 75–80 %; B – близько 10–15 %; C – близько 5–10 %. Оригінальність дослідження полягає в тому, що ABC-аналіз використано щодо такого об’єкта, як університет. Побудовано таблицю з показниками кількості зарахованих студентів першого курсу денної форми навчання для здобуття освітнього ступеня бакалавра у вищому навчальному закладі. Визначено групи A, B, C освітніх програм університету за показником доходу від плати за навчання студентів першого курсу. На основі отриманих результатів сформовано рейтинг 15 факультетів. Для дослідження використано дані за 2017 р. Отримані результати засвідчили, що 37,14 % освітніх програм приносять 79,82 % доходу від навчання першокурсників денної форми навчання. Найбільш популярні серед студентів-платників три факультети (іноземної філології, юридичний, міжнародних відносин), які приносять університету кожен понад 10 % доходу від усіх першокурсників денної форми навчання. Результати дослідження можуть бути застосовані під час планування університетської профорієнтаційної роботи серед учнів випускних класів шкіл і студентів професійних навчальних закладів, рекламних витрат. Подальше дослідження можна провести на основі даних про магістерські програми.
Keywords: ABC-аналіз, СНУ імені Лесі Українки, бакалавр, освітня програма, плата за навчання, факультет, рейтинг.