Теоретичний аналіз сутності та складників дефініції «аграрна сфера» (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Мета статті – визначення сутності та структури аграрної сфери, узагальнення термінів «аграрна сфера» й «аграрний сектор» та розкриття взаємозв’язку аграрної сфери з іншими пов’язаними категоріями.Визначено роль аграрної сфери як складової частини національної економіки. Розкрито сутність поняття «аграрна сфера» та проведено теоретичний аналіз інших пов’язаних аграрних категорій: «аграрний сектор», «агропромисловий комплекс» і «сільське господарство». Проаналізовано співвідношення понять «аграрний сектор» та «аграрна сфера», визначено відмінності між ними.Подано авторське бачення дефініції «аграрна сфера» й наведено основні її складники, згруповані закритеріями бачення концептуально-теоретичних основ державного регулювання розвитку аграрної сфери.Досліджено особливості розвитку аграрної сфери України, указано наявні диспропорції в її структурі,окреслено перспективи подальших змін. Наведено визначення структури аграрної сфери за різними підходами. Обґрунтовано необхідність відродження великих спеціалізованих сільськогосподарських підприємств і поглиблення агропромислової інтеграції.Визначено роль державного регулювання аграрної сфери в забезпеченні її розвитку. Наведено принципи держаного регулювання та окреслено напрями його реалізації задля забезпечення розвитку аграрної сфери.
Keywords: аграрна сфера, аграрний сектор, сільське господарство, структура аграрної сфери, державна аграрна політика, державне регулювання агарної сфери.